Bæredygtighed betyder, at nutidige generationer ikke må anvende Jordens ressourcer på en måde, som kommer til at forringe fremtidige generationers muligheder for at imødekomme deres behov.
Forskellige dimensioner af bæredygtighed
I arbejdet med bæredygtighed bygger vi på de tre klassiske dimensioner: miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed. En bæredygtig udvikling handler derfor om at skabe gode livsbetingelser for borgerne og sikre de fælles værdier, miljø og natur på en økonomisk ansvarlig måde.
Naturområderne udgør umistelige levesteder for ellers truet flora, fauna og adskillige arter af larver og svampe. Vejhjørner, parkanlæg, private haver, boligforeninger og virksomhedernes udearealer har potentialer både som vigtige levesteder og som potentielle recipienter for fremtidens øgede regnmængder.
De grønne strukturer i Gentofte Kommune bidrager væsentligt til den generelle bæredygtighed og rummer fortsat potentialer for et endnu større bidrag.
Udvikling af den grønne ressource
En aktiv og velovervejet indsats for at udvikle den grønne ressource nogle steder og at fastholde den andre steder, giver dermed konkrete sociale, miljømæssige og økonomiske gevinster. Blandt andet i form af økosystemtjenester, der i bymæssig sammenhæng også kan omfatte en række aktiviteter og muligheder knyttet til de grønne områder. Eksempler på økosystemtjenester er bl.a. at grønne strøg og vejforløb reducerer partikelforureningen og andre miljøproblemer, som belaster bymiljøet, og nedsivning af regnvand i grønne områder danner og beskytter vores rene drikkevand.
Grønne områder og sundhed
Grønne områder giver det urbane miljø en grøn identitet, og samtidigt skaber de et attraktivt miljø for beboelse, arbejde og fritid. Ikke bare udsigten til vand, men også nærheden til attraktive grønne områder, har en stor indflydelse på oplevelsen af Gentofte Kommune som et godt sted at bo, leve og arbejde.
Udendørs aktiviteter som løb, cykling, gåtur, havebrug og sport til lands og vands forbedrer den generelle sundhedstilstand og sociale relationer hos alle befolkningsgrupper. Dermed øges den generelle trivsel og livskvalitet, og både sygdom og hospitalsindlæggelse forebygges.