Landskabet i Gentofte Kommune er fra naturens hånd varieret og artsrigt med gennemgående dalstrøg og en lang kyststrækning. Søer, moser, vandløb og kildevæld har skabt naturperler med en mangfoldighed, der er unik så tæt på storbyen.
Den biologiske mangfoldighed
Den biologiske mangfoldighed bestemmes af, hvor mange forskellige slags vilde planter, svampe og dyr, der findes i et område. De forskellige arter af dyr, planter og svampe har forskellige krav til levesteder. Nogle kræver meget vand for at trives, mens andre kræver tørre forhold eller et lavt indhold af næringsstoffer i jorden. Jo flere forskellige levesteder, der findes i et område, des flere forskellige arter af dyr og planter vil der typisk være.
Den vilde flora og fauna findes heller ikke kun i naturområderne. Parker og private haver er også vigtige for mange arter som spredningskorridorer og som støttepunkter mellem de større grønne områder, og store træer i parker, haver eller langs vejene er levesteder for fugle, insekter og endda for særligt beskyttelseskrævende arter som ugler og flagermus.
Det er ikke kun antallet af arter, der er vigtigt. Gentofte Kommune har det privilegie og det ansvar, at være i besiddelse af unikke naturtyper, der indeholder arter som kun er observeret her, eller ganske få andre steder i Danmark eller i verden. I den sammenhæng er det afgørende, at de truede arter og deres levesteder beskyttes.
Pas godt på naturen
Søer og moser er særligt vigtige at bevare. Der er i løbet af de sidste 150 år er forsvundet mange vådområder i hele Danmark. Også enge og overdrev er i dag sjældne syn.
De komplekse systemer og samspil mellem mange forskellige organismer udgør tilsammen de økosystemer, der gennem årtusinder er skabt i vores naturområder.
De største trusler mod den biologiske mangfoldighed i de grønne områder, i vandløb og langs kysten er øget pres fra mennesker og husdyr. Det er tilførsel af næringsstoffer, klimaforandringer og indførte invasive arter som japansk pileurt, kæmpe-bjørneklo, canadisk gyldenris, mink, signalkrebs og sortmundet kutling.
Forvaltningen af naturværdierne tager derfor udgangspunkt i beskyttelse og bevarelse af eksisterende levesteder samtidig med, at der sideløbende skabes nye.
Vi kan fremme den biologiske mangfoldighed i Gentofte Kommune, til glæde for os selv og de fremtidige generationer ved at være opmærksom på de vilde dyr og planter i mange sammenhænge. Det kan være ved at tænke vand og arealer med højt græs ind i parker og haver, at erstatte mure og trådhegn med varierede levende hegn, lade dødt ved ligge i parkerne og inddrage frivillige kræfter i at udføre målrettet naturpleje på de sårbare naturområder. Vi kan også gøre en fælles indsats for at bekæmpe og reducere spredningen af invasive plantearter på offentlige og private områder.
Brobæk Mose
For at økosystemet i Brobæk Mose kan udvikles og opretholdes, kræver det mange år med de rette fugtighedsforhold, lavt indhold af næringsstoffer og særlig pleje. At det kræver så lang tid, betyder også, at de mest værdifulde naturområder i Gentofte Kommune er nærmest uerstattelige. I Brobæk Mose vokser f.eks. den sjældne orkidé Priklæbet Gøgeurt, som daværende miljøminister Connie Hedegaard (K) i 2006 udpegede som Gentofte Kommunes ansvarsart.
Temakort over Natur og biodiversitet
Her kan du se et temakort over Natur og biodiversitet i Gentofte Kommune