Gå til hoved indhold

Landskaber og grønne forbindelser

Gentofte Kommune har et varieret landskab, som både rummer Skovstrøget med Ermelunden og Ordrup Krat. Dalstrøget med Hundesømosen, Gentofte Sø og Gentofterenden, og Kyststrøget med strande og havne.

Landskabet

Gentofte Kommunens topografi er primært et jævnt bølget morænelandskab med enkelte stærkt kuperede dalstrøg. Mest markant er den brede, dybe tunneldal fra istiden, som strækker sig fra Klampenborg til Lyngby Sø. Da isen smeltede i stenalderen, dannede der sig her en fjord fra Øresund mod vest til vandskellet ved Ermelundsvej. Det kalder vi Skovstrøget.

Herfra er et dalstrøg forbundet i nord-sydgående retning, fra Ermelundslavningen via Hundesømosen, Gentofte Sø mod Utterslev Mose, med en østlig afstikker til Emdrup Sø. Her lå tidligere et stort sammenhængende moselandskab, hvis lavtliggende vådområde i dag stadig kan iagttages bl.a. ved Gentofte Rende. Det kalder vi Dalstrøget.

Mod Øresund ligger kommunens 12 km kyststrækning, der strækker sig fra Bellevue Strandbad i nord til Tuborg Havn i Syd. Det er en bykyst, der består af mere eller mindre sammenhængende boligområder. Her findes lystbådehavne og fritidsområderne Bellevue Strandbad, Charlottenlund Strandpark og Hellerup Strandpark. Det kalder vi Kyststrøget.

Kendetegn og karakter

Fordelingen af Gentofte Kommunes naturområder afspejler det topografiske landskab og byudviklingen. Søer og moser findes fortrinsvis i kommunens nordlige og vestlige del. Den sydlige og østlige del af kommunen er mere flad og indeholder ikke så mange naturlige søer og moser. Det er her, byudviklingen først tog fart, og også denne del af kommunen, som er tættest befolket.

De grønne områder har rekreative, biologiske og kulturhistoriske værdier, der er med til at give kommunen karakter. Trods sit grønne præg hører Gentofte Kommune til blandt de tættest befolkede områder i landet med godt 60 % af boligerne i etageejendomme. Alligevel udgør de grønne områder i kommunen 20 % af det samlede areal, hvilket er et forholdsvis stort friareal.

Grønne forbindelser

Siden 1947 har fingerplanen været retningsgivende for planlægningen i hovedstadsområdet. I dag er fingerplanen det overordnede grundlag for den kommunale planlægning. Her er den grønne struktur og de grønne kiler en vigtig del af den samlede plan.

Det skal være let at få adgang til at opleve kysten og vandet som en landskabelig og rekreativ ressource af stor betydning. Fingerplan 2019 angiver ”grønne bykiler” og en række arealer i det indre storbyområde af regional betydning for friluftslivet.

I Gentofte Kommune er Bernstorffsparken, Charlottenlund Skov samt Gentofte Sø/Brobæk Mose udpeget til grønne bykiler. Områderne er alle fastlagt til grønne områder i kommuneplanen. Hovedparten af de udpegede grønne bykiler er fredede og kan fortsat anvendes i overensstemmelse med fredningsbestemmelserne.

I henhold til planloven skal kommunerne foretage en samlet planlægning af naturbeskyttelsesinteresser og bidrage til den landsdækkende udpegning af områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser, kaldet Grønt Danmarkskort.

Gentofte Kommune har både regionalt, nationalt og internationalt værdifulde naturområder, der indgår i Grønt Danmarkskort.

Brobæk Mose og Gentofte Sø er udpeget som Natura 2000 område. Natura 2000 er et internationalt beskyttelsesområde og en fælles betegnelse for EU-habitatområder og EU-fuglebeskyttelsesområder. Ud over Gentofte Sø/Brobæk Mose er bl.a. også Jægersborg Dyrehave udpeget som EU-habitatområde.

Vores naturområder kan styrkes yderligere ved at skabe sammenhængende regionale korridorer og grønne forbindelser for hhv. flora, fauna og mennesker. Det kan gøres ved at koordinere indsatsen med nabokommuner og statslige styrelser.